ClientMuzeul Național al Literaturii Române Iași
AdresăAleea Mihail Sadoveanu nr. 12, Mun. Iaşi
Dată proiect2022

Muzeul ,,Mihail Sadoveanu”

a fost inaugurat în data de 5 noiembrie 1980, cu prilejul împlinirii a 100 de ani de la nașterea scriitorului care-i poartă numele.

„Casa cu turn”, construită în prima jumătate a secolului al XIX-lea, a fost, inițial, reședința lui Mihail Kogălniceanu. Între anii 1917 și 1919, casa a fost închiriată de prințesa Maria Cantacuzino, și l-a găzduit pe compozitorul George Enescu. Din anul 1918, casa a intrat în proprietatea lui Mihail Sadoveanu (1880-1961). Familia prozatorului a locuit în „vila cu turnișor pătrat” din Copou timp de optsprezece ani (până în 1936, când s-a mutat la București), în două saloane, o cameră de lucru, un dormitor  și două camere pentru copii. În biroul pe care și-l schimba dintr-o încăpere în alta, după inspirație, Sadoveanu a scris în jur de 35 de cărți.

Muzeul din Copou este alcătuit acum din patru camere. Prin expunerea de manuscrise, fotografii, ediții princeps, obiecte personale, precum biroul de lucru folosit în perioada șederii la Fălticeni, cărțile din biblioteca scriitorului, pelerina din stofă purtată în ieșirile prin oraș, câteva dintre pălăriile sale, trofeele de vânătoare (cocoșul de munte și coarnele cerbului), masa de șah, mărturiile pasiunii sale pescărești, sunt ilustrate etapele semnificative ale devenirii sadoveniene. Totodată, în grădina muzeului, vizitatorii vor descoperi un ansamblu sculptural (piatră și bronz), realizat de artistul Dan Covătaru, între care și urna funerară cu rămășițele pământești ale Valeriei Sadoveanu, cea de-a doua soție a prozatorului.

Tur virtual interactiv 3D

Integrare Google Street View

Fotografii 4K Ultrawide